Showing posts with label gadjet. Show all posts
Showing posts with label gadjet. Show all posts

Friday, November 8, 2013

SHAH ALAM -  Aplikasi Tiger Text yang direka khas untuk tujuan keselamatan dan kerahsiaan maklumat  pengguna android atau telefon pintar jenama Apple kini dilihat mampu memberi implikasi negatif apabila ia dikesan boleh digunakan untuk tujuan penipuan.Apa tidaknya dengan bayaran serendah RM5,  pengguna boleh memuat turun aplikasi tersebut  dan ianya boleh digunakan untuk menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS)  menggunakan nombor serta identiti orang lain.Ini bermakna si penerima akan menerima SMS bukan dari nombor penghantar asalnya dan lazimnya setiap SMS yang dihantar boleh ditetapkan tempoh masanya sebelum ia hilang dari skrin telefon bimbit.Malah penerima juga tidak boleh mengirimkan pesanan yang diterima kepada pihak ketiga.

Hasil carian melalui Wikipedia, aplikasi ini dibangunkan oleh Syarikat Brad Brooks yang berpangkalan di Santa Monica, California, pada 2010.Dua individu penting terbabit dalam idea asal penciptaan aplikasi ini terdiri daripada pengasasnya Andrew Brooks MD dan Jeffrey Evans.Pada Februari 2012, Tiger Text memperoleh  pembiayaan berjumlah  USD8 juta oleh Easton Modal dan Sains New Ventures menjadikan jumlah sokongan syarikat  itu melonjak kepada USD10 juta.Menakjubkan dalam tempoh tiga tahun aplikasi ini direkodkan sebagai antara 18 aplikasi popular bagi pengguna jenama Apple di seluruh dunia.Penolong Pengarah Siasatan Jenayah Siber & Multimedia  (JSJK) Bukit Aman, Asisten Komisioner Mohd Kamarudin Md Din ketika dihubungi, tidak menolak  kemungkinan aplikasi itu boleh digunakan untuk menyebarkan khabar angin.“Perkembangan aplikasi jenis ini masih dipantau kerana boleh dijadikan medium penipuan melibatkan jenayah siber,” katanya.

Menurutnya, setakat ini tiada laporan khusus diterima melalui penyalahgunaan aplikasi itu namun orang ramai perlu berhati-hati.Sementara itu, Ketua Jabatan Komunikasi dan Strategik Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Sheikh Raffie Abdul Rahman berkata, dari Januari sehingga Oktober lalu, Jabatan Penguatkuasaan dan Siasatan (JPS) SKMM menerima 268 aduan yang disiasat di bawah Seksyen 211 dan 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.“Daripada aduan diterima, 108 aduan adalah laporan yang dirujuk kepada JPS. Jenis aduan dirujuk oleh PDRM ialah kandungan palsu 35 peratus, sumbang (23 peratus), mengancam (14 peratus), jelik (15 peratus), lucah (10 peratus) dan lain-lain yang bukan di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (11 peratus),” katanya.Beliau berkata, aduan yang paling banyak diterima SKMM ialah berhubung akaun palsu atau penyamaran, termasuk penyalahgunaan maklumat dan data peribadi, penyebaran fahaman atau ajaran sesat.

Sumber: http://www.sinarharian.com.my/semasa/sms-guna-identiti-orang-lain-1.219024

Bahaya sms guna identiti orang lain

SHAH ALAM -  Aplikasi Tiger Text yang direka khas untuk tujuan keselamatan dan kerahsiaan maklumat  pengguna android atau telefon pintar jenama Apple kini dilihat mampu memberi implikasi negatif apabila ia dikesan boleh digunakan untuk tujuan penipuan.Apa tidaknya dengan bayaran serendah RM5,  pengguna boleh memuat turun aplikasi tersebut  dan ianya boleh digunakan untuk menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS)  menggunakan nombor serta identiti orang lain.Ini bermakna si penerima akan menerima SMS bukan dari nombor penghantar asalnya dan lazimnya setiap SMS yang dihantar boleh ditetapkan tempoh masanya sebelum ia hilang dari skrin telefon bimbit.Malah penerima juga tidak boleh mengirimkan pesanan yang diterima kepada pihak ketiga.

Hasil carian melalui Wikipedia, aplikasi ini dibangunkan oleh Syarikat Brad Brooks yang berpangkalan di Santa Monica, California, pada 2010.Dua individu penting terbabit dalam idea asal penciptaan aplikasi ini terdiri daripada pengasasnya Andrew Brooks MD dan Jeffrey Evans.Pada Februari 2012, Tiger Text memperoleh  pembiayaan berjumlah  USD8 juta oleh Easton Modal dan Sains New Ventures menjadikan jumlah sokongan syarikat  itu melonjak kepada USD10 juta.Menakjubkan dalam tempoh tiga tahun aplikasi ini direkodkan sebagai antara 18 aplikasi popular bagi pengguna jenama Apple di seluruh dunia.Penolong Pengarah Siasatan Jenayah Siber & Multimedia  (JSJK) Bukit Aman, Asisten Komisioner Mohd Kamarudin Md Din ketika dihubungi, tidak menolak  kemungkinan aplikasi itu boleh digunakan untuk menyebarkan khabar angin.“Perkembangan aplikasi jenis ini masih dipantau kerana boleh dijadikan medium penipuan melibatkan jenayah siber,” katanya.

Menurutnya, setakat ini tiada laporan khusus diterima melalui penyalahgunaan aplikasi itu namun orang ramai perlu berhati-hati.Sementara itu, Ketua Jabatan Komunikasi dan Strategik Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Sheikh Raffie Abdul Rahman berkata, dari Januari sehingga Oktober lalu, Jabatan Penguatkuasaan dan Siasatan (JPS) SKMM menerima 268 aduan yang disiasat di bawah Seksyen 211 dan 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.“Daripada aduan diterima, 108 aduan adalah laporan yang dirujuk kepada JPS. Jenis aduan dirujuk oleh PDRM ialah kandungan palsu 35 peratus, sumbang (23 peratus), mengancam (14 peratus), jelik (15 peratus), lucah (10 peratus) dan lain-lain yang bukan di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (11 peratus),” katanya.Beliau berkata, aduan yang paling banyak diterima SKMM ialah berhubung akaun palsu atau penyamaran, termasuk penyalahgunaan maklumat dan data peribadi, penyebaran fahaman atau ajaran sesat.

Sumber: http://www.sinarharian.com.my/semasa/sms-guna-identiti-orang-lain-1.219024

Friday, October 11, 2013

Hmmmm hhahaha game nie aku jumpa masa tengah search app yang menarik untuk di download, tetiba nampak game ni. Uniknya karakter dalam game ini seperti berwatakkan pemimpin pemimpin negara. Leh la kalo korang nak test. Aku bagi info je kalo best sila komen sikit ye

Game menarik dalam Google Play "conquest to Putrajaya"

Hmmmm hhahaha game nie aku jumpa masa tengah search app yang menarik untuk di download, tetiba nampak game ni. Uniknya karakter dalam game ini seperti berwatakkan pemimpin pemimpin negara. Leh la kalo korang nak test. Aku bagi info je kalo best sila komen sikit ye

Tuesday, September 24, 2013




Salam semua pungguna dan peminat game fifa, hari ni anda boleh download dengan percuma di app store, di google play saya tak pasti hehehe, sila donwload sementara masih percuma ye.... Hoooyeeee

#kumionline

Fifa 14 percuma di App Store hari ini




Salam semua pungguna dan peminat game fifa, hari ni anda boleh download dengan percuma di app store, di google play saya tak pasti hehehe, sila donwload sementara masih percuma ye.... Hoooyeeee

#kumionline

Monday, September 23, 2013

Ramai yang berkata setelah update ios 7 ni, bateri semakin kuat digunakan. Disini ada sedikit cara yang boleh digunakan untuk mengurangkan penggunaan bateri ini. Cuba ikut langkah ini:-

1. OFF DYNAMIC WALLPAPER

Tukarkan wallpaper dari dynamic kepada wallpaper still seperti ini Settings > Wallpapers & Brightness > Choose Wallpaper



2. DISABLE FUNGSI BACKGROUND REFRESH

Settings > General > Background App Refresh > and turn it off. Fungsi ini juga menyebabkan penggunaan bateri yang banyak. So boleh cuba



3. DISABLE IOS 7 MOTION

Anda boleh disable motion effects ini dengan mengikut arahan ini Settings > General > Accessibility > Reduce Motion and turn on the switch.



Aku share 3 je dulu ye... Yang lain akan menyusul.

#kumionline

Fix issue bateri untuk ios7

Ramai yang berkata setelah update ios 7 ni, bateri semakin kuat digunakan. Disini ada sedikit cara yang boleh digunakan untuk mengurangkan penggunaan bateri ini. Cuba ikut langkah ini:-

1. OFF DYNAMIC WALLPAPER

Tukarkan wallpaper dari dynamic kepada wallpaper still seperti ini Settings > Wallpapers & Brightness > Choose Wallpaper



2. DISABLE FUNGSI BACKGROUND REFRESH

Settings > General > Background App Refresh > and turn it off. Fungsi ini juga menyebabkan penggunaan bateri yang banyak. So boleh cuba



3. DISABLE IOS 7 MOTION

Anda boleh disable motion effects ini dengan mengikut arahan ini Settings > General > Accessibility > Reduce Motion and turn on the switch.



Aku share 3 je dulu ye... Yang lain akan menyusul.

#kumionline

Saturday, September 21, 2013




Haaaa ni semua aku nak share, blackberry sekarang ni dah keluarkan aplikasi bbm kepada pengguna selain blackberry tau. So sebab ramai yang dah tak guna blackberry ini inisiatif dorang untuk mempopularkan semula sistem bbm yang hangat pada zaman dahulu.

#kumionline

BBM untuk pengguna Apple




Haaaa ni semua aku nak share, blackberry sekarang ni dah keluarkan aplikasi bbm kepada pengguna selain blackberry tau. So sebab ramai yang dah tak guna blackberry ini inisiatif dorang untuk mempopularkan semula sistem bbm yang hangat pada zaman dahulu.

#kumionline



Individu yang tidak mengikuti perkembangan semasa dianggap ketinggalan dan membosankan. Justeru, ramai yang menyertai Facebook semata-mata tidak mahu dikatakan kolot.

Kebaikan Facebook diakui sebagai medium untuk menghubungkan masyarakat di seluruh dunia melalui komunikasi alam maya. Individu-individu yang terpisah dapat dipertemukan kembali hanya menggunakan Facebook. Pemimpin dapat berkomunikasi secara terus dengan rakyat menerusi Facebook.

Namun, seiring perkembangan positif, laman interaktif sosial Facebook turut menyumbang kepada pelbagai gejala negatif. Di Amerika Syarikat (AS), seorang wanita mati dibunuh kekasihnya kerana menukar status berkahwin kepada bujang.

Seorang pekerja wanita di London pula dipecat selepas mendedahkan keluhannya di Facebook berhubung suasana di tempat kerjanya dengan mengatakan dia membenci tugasnya.

Selain itu, seorang guru sekolah antarabangsa di Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu (UAE) mati kerana minum racun berikutan hidup dalam ketakutan disebabkan bekas teman lelakinya telah memuatkan gambar tidak senonohnya ke dalam Facebook.

Kebimbangan pengaruh negatif Facebook menyebabkan Majlis Ulama Indonesia mengeluarkan fatwa mengharamkan Facebook, namun tindakan itu mendapat kritikan daripada pelbagai pihak yang menganggapnya sebagai tidak wajar.

“Alangkah baiknya kalau dapat berfacebook hari-hari…tapi kalau tak dapat pun tak apa.”

Pemikiran sebegini mungkin dapat membantu individu yang tidak dapat berpisah dengan Facebook walau sehari, kata Ketua Pengarah Institut Sosial Malaysia, Profesor Madya Dr. Mohamed Fadzil Che Din.

Menurut Mohamed Fadzil, individu yang ketagihan Facebook tidak menyedari masalah yang dihadapinya. Sehubungan itu, menjadi tanggungjawab individu terdekat membantunya merawat ketagihan itu selepas melihat perubahan sikap, tabiat dan tingkah laku individu berkenaan.

Ketagihan Facebook

“Ketagihan boleh dikenal pasti apabila terbentuknya satu jadual atau proses pelaziman seseorang itu tidak dapat berpisah dengan sesuatu tabiat yang wujud akibat pengaruh atau pancingan.

“Manusia mudah dipengaruhi oleh faktor psikososial iaitu mengikut arus yang berlaku dan mereka percaya sekiranya mereka tidak terbabit, mereka dianggap kumpulan yang ketinggalan dan membosankan,” jelasnya yang mengganggap sistem itu sebagai tidak rasional.

Tambahnya, penyelesaian ketagihan Facebook boleh dilakukan menggunakan pendekatan ekstrem, kompromi mahupun psikologi.

“Ada pihak kata haramkan penggunaan Facebook. Ini kaedah ekstrem, manakala pendekatan kompromi memberi peluang kepada individu berkenaan untuk menggunakan Facebook tetapi mereka dididik supaya lebih bertanggungjawab dan tidak menyalah gunakan laman sosial itu.

“Kaedah psikologi perlu bagi mengurangkan ketagihan individu yang mempunyai pemikiran tidak rasional akibat pengaruh Facebook. Di sini perlunya sokongan individu terdekat seperti keluarga, pasangan dan teman rapat,” katanya.

Kaunseling, bimbingan dan nasihat mampu membantu menyedarkan individu yang ketagihan Facebook supaya mereka tidak berterusan gagal menguruskan masa dan kehilangan kemahiran sosial akibat terikat dengan komunikasi alam maya.

Selebriti terkenal, Faizal Ismail atau lebih dikenali sebagai FBI, 32, mengaku ketagihan Facebook apabila dia sentiasa memikirkan pos-pos terbaru yang ingin diletakkan di dinding Facebooknya. Beliau juga rasa teruja setiap kali menerima komen daripada para peminatnya.

“Facebook membuatkan saya leka dan melekat di depan komputer selama berjam-jam tanpa sedar. Tetapi, saya menggunakan alternatif lain iaitu iPhone supaya saya dapat melaksanakan tanggungjawab tanpa membazirkan masa di depan komputer.

“Bagi saya, Facebook dapat meningkatkan komunikasi secara efisien dan tidak patut diharamkan. Tindakan mengharamkan Facebook ibarat menafikan perkembangan teknologi maklumat dan kita akan ketinggalan dalam pelbagai sudut,” katanya.

Tambah Faizal, apa yang wajar dilakukan ialah pemantauan daripada kerajaan supaya menyekat laman-laman Facebook yang mengajak masyarakat menghina atau membangkitkan isu-isu yang boleh mengakibatkan pepecahan.

Pembaca berita RTM, Norhaslina Ibrahim berpendapat, masyarakat hari ini memanfaatkan Facebook atas dasar kesibukan dan melaluinya banyak maklumat terkini diperoleh daripada teman-teman serta mengeratkan hubungan sesama ahli keluarga.

“Facebook penting bagi saya kerana saya tidak mempunyai masa untuk berkomunikasi dengan teman-teman rapat dan mengetahui perkembangan diri mereka. Melalui Facebook saya dapat bertemu dengan rakan-rakan sekolah yang sudah lama terpisah,” katanya.

Pelakon dan hos, Julie Woon mengatakan dia tidak mudah terpengaruh dengan gejala negatif yang berlaku disebabkan Facebook kerana menganggap ia tindakan individu yang mempunyai agenda tertentu.

“Saya sentiasa mengemaskini laman Facebook kerana bidang kerja yang memerlukan saya berhubung dengan teman-teman dan para peminat. Selain itu, banyak ejen mencari saya di Facebook untuk tujuan kerja kerana tidak mempunyai nombor telefon saya,” katanya.



Facebook semakin melalaikan?



Individu yang tidak mengikuti perkembangan semasa dianggap ketinggalan dan membosankan. Justeru, ramai yang menyertai Facebook semata-mata tidak mahu dikatakan kolot.

Kebaikan Facebook diakui sebagai medium untuk menghubungkan masyarakat di seluruh dunia melalui komunikasi alam maya. Individu-individu yang terpisah dapat dipertemukan kembali hanya menggunakan Facebook. Pemimpin dapat berkomunikasi secara terus dengan rakyat menerusi Facebook.

Namun, seiring perkembangan positif, laman interaktif sosial Facebook turut menyumbang kepada pelbagai gejala negatif. Di Amerika Syarikat (AS), seorang wanita mati dibunuh kekasihnya kerana menukar status berkahwin kepada bujang.

Seorang pekerja wanita di London pula dipecat selepas mendedahkan keluhannya di Facebook berhubung suasana di tempat kerjanya dengan mengatakan dia membenci tugasnya.

Selain itu, seorang guru sekolah antarabangsa di Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu (UAE) mati kerana minum racun berikutan hidup dalam ketakutan disebabkan bekas teman lelakinya telah memuatkan gambar tidak senonohnya ke dalam Facebook.

Kebimbangan pengaruh negatif Facebook menyebabkan Majlis Ulama Indonesia mengeluarkan fatwa mengharamkan Facebook, namun tindakan itu mendapat kritikan daripada pelbagai pihak yang menganggapnya sebagai tidak wajar.

“Alangkah baiknya kalau dapat berfacebook hari-hari…tapi kalau tak dapat pun tak apa.”

Pemikiran sebegini mungkin dapat membantu individu yang tidak dapat berpisah dengan Facebook walau sehari, kata Ketua Pengarah Institut Sosial Malaysia, Profesor Madya Dr. Mohamed Fadzil Che Din.

Menurut Mohamed Fadzil, individu yang ketagihan Facebook tidak menyedari masalah yang dihadapinya. Sehubungan itu, menjadi tanggungjawab individu terdekat membantunya merawat ketagihan itu selepas melihat perubahan sikap, tabiat dan tingkah laku individu berkenaan.

Ketagihan Facebook

“Ketagihan boleh dikenal pasti apabila terbentuknya satu jadual atau proses pelaziman seseorang itu tidak dapat berpisah dengan sesuatu tabiat yang wujud akibat pengaruh atau pancingan.

“Manusia mudah dipengaruhi oleh faktor psikososial iaitu mengikut arus yang berlaku dan mereka percaya sekiranya mereka tidak terbabit, mereka dianggap kumpulan yang ketinggalan dan membosankan,” jelasnya yang mengganggap sistem itu sebagai tidak rasional.

Tambahnya, penyelesaian ketagihan Facebook boleh dilakukan menggunakan pendekatan ekstrem, kompromi mahupun psikologi.

“Ada pihak kata haramkan penggunaan Facebook. Ini kaedah ekstrem, manakala pendekatan kompromi memberi peluang kepada individu berkenaan untuk menggunakan Facebook tetapi mereka dididik supaya lebih bertanggungjawab dan tidak menyalah gunakan laman sosial itu.

“Kaedah psikologi perlu bagi mengurangkan ketagihan individu yang mempunyai pemikiran tidak rasional akibat pengaruh Facebook. Di sini perlunya sokongan individu terdekat seperti keluarga, pasangan dan teman rapat,” katanya.

Kaunseling, bimbingan dan nasihat mampu membantu menyedarkan individu yang ketagihan Facebook supaya mereka tidak berterusan gagal menguruskan masa dan kehilangan kemahiran sosial akibat terikat dengan komunikasi alam maya.

Selebriti terkenal, Faizal Ismail atau lebih dikenali sebagai FBI, 32, mengaku ketagihan Facebook apabila dia sentiasa memikirkan pos-pos terbaru yang ingin diletakkan di dinding Facebooknya. Beliau juga rasa teruja setiap kali menerima komen daripada para peminatnya.

“Facebook membuatkan saya leka dan melekat di depan komputer selama berjam-jam tanpa sedar. Tetapi, saya menggunakan alternatif lain iaitu iPhone supaya saya dapat melaksanakan tanggungjawab tanpa membazirkan masa di depan komputer.

“Bagi saya, Facebook dapat meningkatkan komunikasi secara efisien dan tidak patut diharamkan. Tindakan mengharamkan Facebook ibarat menafikan perkembangan teknologi maklumat dan kita akan ketinggalan dalam pelbagai sudut,” katanya.

Tambah Faizal, apa yang wajar dilakukan ialah pemantauan daripada kerajaan supaya menyekat laman-laman Facebook yang mengajak masyarakat menghina atau membangkitkan isu-isu yang boleh mengakibatkan pepecahan.

Pembaca berita RTM, Norhaslina Ibrahim berpendapat, masyarakat hari ini memanfaatkan Facebook atas dasar kesibukan dan melaluinya banyak maklumat terkini diperoleh daripada teman-teman serta mengeratkan hubungan sesama ahli keluarga.

“Facebook penting bagi saya kerana saya tidak mempunyai masa untuk berkomunikasi dengan teman-teman rapat dan mengetahui perkembangan diri mereka. Melalui Facebook saya dapat bertemu dengan rakan-rakan sekolah yang sudah lama terpisah,” katanya.

Pelakon dan hos, Julie Woon mengatakan dia tidak mudah terpengaruh dengan gejala negatif yang berlaku disebabkan Facebook kerana menganggap ia tindakan individu yang mempunyai agenda tertentu.

“Saya sentiasa mengemaskini laman Facebook kerana bidang kerja yang memerlukan saya berhubung dengan teman-teman dan para peminat. Selain itu, banyak ejen mencari saya di Facebook untuk tujuan kerja kerana tidak mempunyai nombor telefon saya,” katanya.



Friday, September 20, 2013




Samsung Malaysia Electronics Sdn Bhd (Samsung) melancarkan telefon pintar Samsung Galaxy Note 3 dan jam tangan pintar Galaxy Gear yang bakal berada di pasaran tempatan bermula 25 September ini.

Kedua-dua produk terbaru itu dilengkapi teknologi canggih yang membolehkan Galaxy Note 3 disambungkan terus dengan Galaxy Gear, iaitu konsep baru diperkenalkan Samsung.

Naib Presiden Perusahaan dan Perniagaan Samsung, Varinderjit Singh berkata, ciri S Voice pada Galaxy Gear membolehkan arahan suara diberi seperti membuat panggilan, menghantar dan menerima pesanan serta e-mel selain mengambil gambar.

"Pelancaran produk ini membawa dunia gajet ke satu inovasi terbaru iaitu telefon pintar dengan skrin besar bersaiz 5.7 inci dan peranti pelbagai guna," katanya pada Majlis Pelancaran Samsung Galaxy Note 3 dan Galaxy Gear di Subang Jaya, semalam.

Samsung juga akan memperluas penggunaan Galaxy Gear pada telefon pintar lain iaitu Galaxy S3, S4 dan Note 2.

Sementara itu, Galaxy Note 3 yang direka lebih nipis dan ringan turut memiliki ciri keselamatan bagi melindungi perisian daripada virus dan cubaan digodam.

Samsung Galaxy Note 3 bakal dijual di pasaran tempatan dengan harga RM2,399 dan Galaxy Gear pada harga RM999.

#kumionline

Samsung Galaxy Note 3




Samsung Malaysia Electronics Sdn Bhd (Samsung) melancarkan telefon pintar Samsung Galaxy Note 3 dan jam tangan pintar Galaxy Gear yang bakal berada di pasaran tempatan bermula 25 September ini.

Kedua-dua produk terbaru itu dilengkapi teknologi canggih yang membolehkan Galaxy Note 3 disambungkan terus dengan Galaxy Gear, iaitu konsep baru diperkenalkan Samsung.

Naib Presiden Perusahaan dan Perniagaan Samsung, Varinderjit Singh berkata, ciri S Voice pada Galaxy Gear membolehkan arahan suara diberi seperti membuat panggilan, menghantar dan menerima pesanan serta e-mel selain mengambil gambar.

"Pelancaran produk ini membawa dunia gajet ke satu inovasi terbaru iaitu telefon pintar dengan skrin besar bersaiz 5.7 inci dan peranti pelbagai guna," katanya pada Majlis Pelancaran Samsung Galaxy Note 3 dan Galaxy Gear di Subang Jaya, semalam.

Samsung juga akan memperluas penggunaan Galaxy Gear pada telefon pintar lain iaitu Galaxy S3, S4 dan Note 2.

Sementara itu, Galaxy Note 3 yang direka lebih nipis dan ringan turut memiliki ciri keselamatan bagi melindungi perisian daripada virus dan cubaan digodam.

Samsung Galaxy Note 3 bakal dijual di pasaran tempatan dengan harga RM2,399 dan Galaxy Gear pada harga RM999.

#kumionline

Wednesday, September 18, 2013






Sedikit screenshot perbezaan ios6 dan selepas di update kepada ios7












Lama betul nak selesai update ni, dari malam tadi, pagi ni baru settle.

#kumionline

Before and after Ios 7






Sedikit screenshot perbezaan ios6 dan selepas di update kepada ios7












Lama betul nak selesai update ni, dari malam tadi, pagi ni baru settle.

#kumionline

Wednesday, September 11, 2013






Seperti yang diketahui ramai peranti yang menjadi penantian peminat produk buatan Apple telah dilancarkan, tapi akan masuk ke pasaran Malaysia maybe dalam oktober ataupun november ini. Sini aku nak share sikit info tentang spec untuk iphone baru ni:-

Iphone 5S
















Kumionline

Spesifikasi Iphone 5S dan Iphone 5C






Seperti yang diketahui ramai peranti yang menjadi penantian peminat produk buatan Apple telah dilancarkan, tapi akan masuk ke pasaran Malaysia maybe dalam oktober ataupun november ini. Sini aku nak share sikit info tentang spec untuk iphone baru ni:-

Iphone 5S
















Kumionline

Tuesday, September 10, 2013






Ok ini berita gembira bagi pengguna pengguna produk buatan Apple kerana IOS 7 bakal di lancarkan kepada umum bermula pada 18 September 2013. Anda semua boleh lah standby dengan connection wifi ye, harap harap tak penuh la kedai mamak yang ade wifi ye.
Ok geng tapi tak semua model support tau, ni ada model yang boleh upgrade ios

Iphone
Iphone 4 sehingga Iphone 5s

Ipad
Ipad 2 sehingga Ipad 4

Ipad Mini

Ipod Touch

Kumionline

Ios 7 release date






Ok ini berita gembira bagi pengguna pengguna produk buatan Apple kerana IOS 7 bakal di lancarkan kepada umum bermula pada 18 September 2013. Anda semua boleh lah standby dengan connection wifi ye, harap harap tak penuh la kedai mamak yang ade wifi ye.
Ok geng tapi tak semua model support tau, ni ada model yang boleh upgrade ios

Iphone
Iphone 4 sehingga Iphone 5s

Ipad
Ipad 2 sehingga Ipad 4

Ipad Mini

Ipod Touch

Kumionline

Wednesday, September 4, 2013




Sila rujuk senarai nama kedai atau business online yang menipu ni jika anda kerap melakukan pembelian di internet. Malaysia sebenarnya masih mundur dalam hal pembelian barang secara online kerana masih ramai yang menipu dan menjadi mangsa tipu.

Malaysia masih ramai makhluk yang mengambil kesempitan di atas kecanggihan teknologi. Macam mana Malaysia nak maju kalau berniaga pun tipu orang. Untung nak cepat. Kalau perniagaan orang lain maju, mulalah nak menjadi pengacau. Apapun sebelum membeli pastikan kesahihan pihak yang menjual, lihat komen komen yang diberi, atau pun lebih baik jika anda melakukan transaksi COD.

Berikut adalah antara nama kedai online di Malaysia yang menipu ramai pembeli.

1 ) Az Iman

Report by many people, payment made but nothing have been deliver. Gambar ambil dari google

2) Assyaima Collection

Report by Siti Suhaila , order barang lain tapi dapat barang lain. Bila sms tak reply

3) Kartisha Little Bizhub

Report by Zetty Ezhard , beli perfume last year, kata authentic tapi rupanya fake. Bau macam sabun, bila email balik tak reply. No telefon tak provided

4) Jason / Ah keong / YU KAM LEAN

Report by many people , jual gadget. Sell BB for rm500 end up semua customer dia tak dapat apa2. Memang ramai dah kena. More than RM10k ++ Please beware

5) Imaya Gadget @ Anisah Derahman (kutu gadgets)

Report by Laksamana Cheng Ho , 4 bulan tak dapat barang, dia just refund RM300 and balance until now tak settle. Post kat wall dia block.

6) Wawa Najwa ZK’nas Lens

Report by Cik N Syuhada , until now tak refund duit

7) Yanti Shaterz

Report by many people, mak kutu yang makan duit haram

8 ) Babyrina

Report by Nik Norazne , ramai dah kena tipu and dia ada byk FB.

http://www.facebook.com/princess.babyrina

http://www.facebook.com/reena.colections

http://www.facebook.com/profile.php?id=100002641425341

http://www.facebook.com/lolypopprincess.reena

http://www.facebook.com/profile.php?id=100003265896181&ref=ts

9) Coachbagz wonderland

Report by Nurliza Eirlina , jual handbag dari luar negara, dah bayar depo last year but until now barang tak sampai. Email and inbox dia bagi alasan kena tipu dengan supplier tapi sampai sekarang masih active berniaga.

10 ) Katty Eng

Report by Nurul Shahida Syabil , RM130 sampai sekarang tak refund. Barang tak sampai. Now dah block orang

11) Set Nona Roguy

Report by Siti Hajar , dia jual set bersalin. Nama kat akaun maybank Nur Shuhada Ishak. Ramai dah terkena

12) Thalia Amanie @ Juliana Sulaiman

Report by many people , main kutu yang makan duit orang. More details :
FULL NAME —> JULIANA SULAIMAN
NO IC —> 870207495266
NO HP —> 017656278
NO ACC —> CIMB ACC ( 1222-000-3976-201)
ALAMAT —> NO 9,PANGSAPURI SERI NIPAH,OFF TMN PINGGIRAN USJ 4760
SBG JAYA SELGR

13) KIKI GAJET @Muhammad Shaz

Report by Nora Madi Norazmadi , dah bayar deposit RM400, terus kena block. Number phone 0174643265

14 ) Buabuai Buaian cukur Jambul

Report by Love Haikal , duit dah bayar, video tak dapat, fb diblock, call and sms tak layan. Kena pada 13 nov 2011. no phone 01935335784

15) Rainbow House @ Chong Kar Ying

Report by Teia Zakariah , beli lens tak dapat lagi.

16) Koleksi Kpop Eshop @ Norfazilawati Binti Jefferi 01112026208

Report by Faten Suhana and Deana Abdullah , beli 2 baju tapi tak dapat2 lagi sampai sekarang

17) Jualan Mega @ Sarah by Mohd Jamaian

Report by Nabela Dyana , beli ypad budak 30pcs and iphone 4s mainan budak until now tak dapat lagi

18) Door to Door @ Sharifah Nuzaihan Syed Fisol

Report by Amna Nafeesa II , dia jual gadget murah. Sampai sekarang tak dapat. Total loss RM6K.

19) Lens Collections

Report by Chibbi Maruko , total RM345. tak pulangkan lagi duit sampai sekarang.

20 ) Nor Aymylia Bt Normazlin

Report by Puan Ain Juih , beli samsung galaxy tab tapi dapat tablet china. Ramai dah terkena dgn dia. Total loss RM1.6k

21) Nellisa Abd Rahman

Reported by many people , mereka jual barang2 baby , susu dan diapers, barang tak pernah sampai ramai dah tertipu

22) Bee florian @ Aizan Fong Abdullah

Reported by many people, dia ni memang dah bertahun tahun terkenal dengan menipu. Kalau cari fb dia memang dah takde so just beware dengan nama dia tu.

23) Rosidah Abdullah

Reported by many people , dia ni suka buka kedai tiru nama kedai seller lain so nanti customer akan keliru. So just beware dengan nama dia bila nak buat payment nanti. Maybank 163091006206 , hp 01114990713 / 01114944617

24) Butik Beg Tangan Berjenama @ Wan Syazwani maybank 158305218738

Reported by many people, fb dia pun dah hilang sekarang. Dapat duit terus senyap then deactivate fb.

25) Adayana Perfume @ Syahidan Ahmad

Reported by many people, after payment barang tak sampai. Macam2 alasan diberikan.

26) Kedai Gadget @ Faizah binti Md Rejab

Reported by many people , kutu gadget dan jual ada jual gadget tapi kalau dah bayar jgn harap barang akan sampai. DIA MASIH ACTIVE DI LUAR SANA PLEASE BEWARE.Ni no dia 0179895662

27) Korean Sweety Eye

Reported by many people, after payment dia akan block dari msg/wall

28) Kedai saya @ Mohd Syazamie

Reported by Aina Jessturaya, orang tu mengaku diri pekerja court mammoth penang and jual barang murah & ansuran. After masukkan duit dia akan block terus. Tracking number yang tipu dia bagi

29) Babydynas Collections & Babydynas Kutu Frenz

Reported by many people, ada few people je yang dapat refund dari dia. Yang lain semua dia kebas duit. Senyap sampai sekarang

30) Aida Isyhaidar @ Norhaida bt Jamaludin

Reported by Princess Davinci , dia ni kutu jam. Duit lesap

31) Kedai Sri Mawar @ Azizah Bt Bakar from Bachang Utama

Reported by Siti Qis Junior , peniaga emas. After dah dapat duit dia block customer.

32) Blackberry Hotshop @ Maria Ariffa Mazlan

Reported by Lynn Domo, customer mintak COD, dia setuju tapi dengan syarat bayar deposit RM500. bila yang nak jumpa, dia tak datang. Call tak jawab.

33) Tudung Abu Dhabi

Reported by 5 people, service lambat. Ada yang dapat after 2 week dah bayar itu pun after dah push and bagi warning.

34) Kasih Damia Shoppe / Kasih Damia Collections

Reported by Ros Zaiha , owner kedai ni nama Suhaila. Beri alasan macam2, barang sampai kesudah tak dapat.

35) Lim Anna

Reported by many people, boleh tengok dekat photos posted by Poisonous apple, dia print screen orang2 yang bagi wall post mintak refund money and post barang.

SUMBER: KAMI BENCI ONLINE SHOP YANG TIPU MAKAN DUIT HARAM

Kumionline

Senarai bisnes online yang didapati menipu dan meragukan




Sila rujuk senarai nama kedai atau business online yang menipu ni jika anda kerap melakukan pembelian di internet. Malaysia sebenarnya masih mundur dalam hal pembelian barang secara online kerana masih ramai yang menipu dan menjadi mangsa tipu.

Malaysia masih ramai makhluk yang mengambil kesempitan di atas kecanggihan teknologi. Macam mana Malaysia nak maju kalau berniaga pun tipu orang. Untung nak cepat. Kalau perniagaan orang lain maju, mulalah nak menjadi pengacau. Apapun sebelum membeli pastikan kesahihan pihak yang menjual, lihat komen komen yang diberi, atau pun lebih baik jika anda melakukan transaksi COD.

Berikut adalah antara nama kedai online di Malaysia yang menipu ramai pembeli.

1 ) Az Iman

Report by many people, payment made but nothing have been deliver. Gambar ambil dari google

2) Assyaima Collection

Report by Siti Suhaila , order barang lain tapi dapat barang lain. Bila sms tak reply

3) Kartisha Little Bizhub

Report by Zetty Ezhard , beli perfume last year, kata authentic tapi rupanya fake. Bau macam sabun, bila email balik tak reply. No telefon tak provided

4) Jason / Ah keong / YU KAM LEAN

Report by many people , jual gadget. Sell BB for rm500 end up semua customer dia tak dapat apa2. Memang ramai dah kena. More than RM10k ++ Please beware

5) Imaya Gadget @ Anisah Derahman (kutu gadgets)

Report by Laksamana Cheng Ho , 4 bulan tak dapat barang, dia just refund RM300 and balance until now tak settle. Post kat wall dia block.

6) Wawa Najwa ZK’nas Lens

Report by Cik N Syuhada , until now tak refund duit

7) Yanti Shaterz

Report by many people, mak kutu yang makan duit haram

8 ) Babyrina

Report by Nik Norazne , ramai dah kena tipu and dia ada byk FB.

http://www.facebook.com/princess.babyrina

http://www.facebook.com/reena.colections

http://www.facebook.com/profile.php?id=100002641425341

http://www.facebook.com/lolypopprincess.reena

http://www.facebook.com/profile.php?id=100003265896181&ref=ts

9) Coachbagz wonderland

Report by Nurliza Eirlina , jual handbag dari luar negara, dah bayar depo last year but until now barang tak sampai. Email and inbox dia bagi alasan kena tipu dengan supplier tapi sampai sekarang masih active berniaga.

10 ) Katty Eng

Report by Nurul Shahida Syabil , RM130 sampai sekarang tak refund. Barang tak sampai. Now dah block orang

11) Set Nona Roguy

Report by Siti Hajar , dia jual set bersalin. Nama kat akaun maybank Nur Shuhada Ishak. Ramai dah terkena

12) Thalia Amanie @ Juliana Sulaiman

Report by many people , main kutu yang makan duit orang. More details :
FULL NAME —> JULIANA SULAIMAN
NO IC —> 870207495266
NO HP —> 017656278
NO ACC —> CIMB ACC ( 1222-000-3976-201)
ALAMAT —> NO 9,PANGSAPURI SERI NIPAH,OFF TMN PINGGIRAN USJ 4760
SBG JAYA SELGR

13) KIKI GAJET @Muhammad Shaz

Report by Nora Madi Norazmadi , dah bayar deposit RM400, terus kena block. Number phone 0174643265

14 ) Buabuai Buaian cukur Jambul

Report by Love Haikal , duit dah bayar, video tak dapat, fb diblock, call and sms tak layan. Kena pada 13 nov 2011. no phone 01935335784

15) Rainbow House @ Chong Kar Ying

Report by Teia Zakariah , beli lens tak dapat lagi.

16) Koleksi Kpop Eshop @ Norfazilawati Binti Jefferi 01112026208

Report by Faten Suhana and Deana Abdullah , beli 2 baju tapi tak dapat2 lagi sampai sekarang

17) Jualan Mega @ Sarah by Mohd Jamaian

Report by Nabela Dyana , beli ypad budak 30pcs and iphone 4s mainan budak until now tak dapat lagi

18) Door to Door @ Sharifah Nuzaihan Syed Fisol

Report by Amna Nafeesa II , dia jual gadget murah. Sampai sekarang tak dapat. Total loss RM6K.

19) Lens Collections

Report by Chibbi Maruko , total RM345. tak pulangkan lagi duit sampai sekarang.

20 ) Nor Aymylia Bt Normazlin

Report by Puan Ain Juih , beli samsung galaxy tab tapi dapat tablet china. Ramai dah terkena dgn dia. Total loss RM1.6k

21) Nellisa Abd Rahman

Reported by many people , mereka jual barang2 baby , susu dan diapers, barang tak pernah sampai ramai dah tertipu

22) Bee florian @ Aizan Fong Abdullah

Reported by many people, dia ni memang dah bertahun tahun terkenal dengan menipu. Kalau cari fb dia memang dah takde so just beware dengan nama dia tu.

23) Rosidah Abdullah

Reported by many people , dia ni suka buka kedai tiru nama kedai seller lain so nanti customer akan keliru. So just beware dengan nama dia bila nak buat payment nanti. Maybank 163091006206 , hp 01114990713 / 01114944617

24) Butik Beg Tangan Berjenama @ Wan Syazwani maybank 158305218738

Reported by many people, fb dia pun dah hilang sekarang. Dapat duit terus senyap then deactivate fb.

25) Adayana Perfume @ Syahidan Ahmad

Reported by many people, after payment barang tak sampai. Macam2 alasan diberikan.

26) Kedai Gadget @ Faizah binti Md Rejab

Reported by many people , kutu gadget dan jual ada jual gadget tapi kalau dah bayar jgn harap barang akan sampai. DIA MASIH ACTIVE DI LUAR SANA PLEASE BEWARE.Ni no dia 0179895662

27) Korean Sweety Eye

Reported by many people, after payment dia akan block dari msg/wall

28) Kedai saya @ Mohd Syazamie

Reported by Aina Jessturaya, orang tu mengaku diri pekerja court mammoth penang and jual barang murah & ansuran. After masukkan duit dia akan block terus. Tracking number yang tipu dia bagi

29) Babydynas Collections & Babydynas Kutu Frenz

Reported by many people, ada few people je yang dapat refund dari dia. Yang lain semua dia kebas duit. Senyap sampai sekarang

30) Aida Isyhaidar @ Norhaida bt Jamaludin

Reported by Princess Davinci , dia ni kutu jam. Duit lesap

31) Kedai Sri Mawar @ Azizah Bt Bakar from Bachang Utama

Reported by Siti Qis Junior , peniaga emas. After dah dapat duit dia block customer.

32) Blackberry Hotshop @ Maria Ariffa Mazlan

Reported by Lynn Domo, customer mintak COD, dia setuju tapi dengan syarat bayar deposit RM500. bila yang nak jumpa, dia tak datang. Call tak jawab.

33) Tudung Abu Dhabi

Reported by 5 people, service lambat. Ada yang dapat after 2 week dah bayar itu pun after dah push and bagi warning.

34) Kasih Damia Shoppe / Kasih Damia Collections

Reported by Ros Zaiha , owner kedai ni nama Suhaila. Beri alasan macam2, barang sampai kesudah tak dapat.

35) Lim Anna

Reported by many people, boleh tengok dekat photos posted by Poisonous apple, dia print screen orang2 yang bagi wall post mintak refund money and post barang.

SUMBER: KAMI BENCI ONLINE SHOP YANG TIPU MAKAN DUIT HARAM

Kumionline

Tuesday, September 3, 2013




Agak mengejutkan hari ini, apabila pihak Nokia mengumumkan langkah seterusnya dalam perniagaan mereka, dimana Microsoft akan mengambil-alih dan membeli perniagaan peranti dan perkhidmatan Nokia. Selain daripada itu, pihak Microsoft juga akan melesenkan paten dan hak cipta Nokia dan juga perkhidmatan pemetaan mereka.



Untuk tujuan pengambil-alihan perniagaan peranti dan perkhidmatan Nokia, Microsoft bakal membayar sebanyak EUR 3.79 bilion, sementara membayar sehingga EUR 1.65 bilion untuk tujuan pelesenan. Gabungan kedua-dua ini akan memperlihatkan nilai transaksi sehingga EUR 5.44 billion (~RM23.76) berlaku dalam bentuk tunai.

Bersama-sama dengan ini, ia dijangka Stephen Elop akan menyertai Microsoft bersama-sama beberapa pekerja yang lain dari Nokia.

Seperti umum sedia maklum, pihak Nokia sedia memfokuskan kepada Windows Phone, dan ura-ura berkaitan pengambil-alihan Microsoft telah dikatakan beberapa kali. Semestinya, kini dibawah Microsoft, kita turut sama akan melihat pelbagai peranti lain berasaskan system operasi dari Microsoft hadir, termasuk tablet Windows RT dan juga Windows 8.

Bersama-sama dengan ini, jenama Nokia Asha juga akan menjadi milik Microsoft, dan tidak diketahui sama ada mereka akan terus menyambungnya ataupun tidak.

Kumionline

Microsoft ambil alih Nokia




Agak mengejutkan hari ini, apabila pihak Nokia mengumumkan langkah seterusnya dalam perniagaan mereka, dimana Microsoft akan mengambil-alih dan membeli perniagaan peranti dan perkhidmatan Nokia. Selain daripada itu, pihak Microsoft juga akan melesenkan paten dan hak cipta Nokia dan juga perkhidmatan pemetaan mereka.



Untuk tujuan pengambil-alihan perniagaan peranti dan perkhidmatan Nokia, Microsoft bakal membayar sebanyak EUR 3.79 bilion, sementara membayar sehingga EUR 1.65 bilion untuk tujuan pelesenan. Gabungan kedua-dua ini akan memperlihatkan nilai transaksi sehingga EUR 5.44 billion (~RM23.76) berlaku dalam bentuk tunai.

Bersama-sama dengan ini, ia dijangka Stephen Elop akan menyertai Microsoft bersama-sama beberapa pekerja yang lain dari Nokia.

Seperti umum sedia maklum, pihak Nokia sedia memfokuskan kepada Windows Phone, dan ura-ura berkaitan pengambil-alihan Microsoft telah dikatakan beberapa kali. Semestinya, kini dibawah Microsoft, kita turut sama akan melihat pelbagai peranti lain berasaskan system operasi dari Microsoft hadir, termasuk tablet Windows RT dan juga Windows 8.

Bersama-sama dengan ini, jenama Nokia Asha juga akan menjadi milik Microsoft, dan tidak diketahui sama ada mereka akan terus menyambungnya ataupun tidak.

Kumionline

Thursday, August 29, 2013




Owh tidak tidak persembunyian aku telah dapat dikesan menggunakan google earth owh... Clear lak tu... Acaner la gamaknye kalo nak skodeng orang hehehe... Ape ape pun sangat menarik app ni...

Aku leh tengok map map satu dunia... Memang user friendly app ni... Ko hanya scroll gune jari jemari ataupun picit picit saja screen smartphone anda untuk mengunakannya ye

Selamat mencuba...

Kumionline

App Google Earth untuk Iphone.




Owh tidak tidak persembunyian aku telah dapat dikesan menggunakan google earth owh... Clear lak tu... Acaner la gamaknye kalo nak skodeng orang hehehe... Ape ape pun sangat menarik app ni...

Aku leh tengok map map satu dunia... Memang user friendly app ni... Ko hanya scroll gune jari jemari ataupun picit picit saja screen smartphone anda untuk mengunakannya ye

Selamat mencuba...

Kumionline

Thursday, August 15, 2013




RIYADH: Satu telefon pintar bercirikan Islam, “Peace Mobile” yang dilancarkan pada minggu terakhir Ramadan lalu, adalah satu aplikasi media berguna yang menggabungkan al-Quran dengan sains moden.
Telefon pintar itu dicipta Dr Zakir Naik, seorang penceramah umum Islam dan perbandingan agama terkenal di peringkat antarabangsa.
Permintaan untuk telefon bimbit Islam meningkat di kalangan masyarakat Islam di Arab Saudi.
Ribuan penduduk sudah membuat pesanan aplikasi itu secara online, sementara beratus-ratus yang lain bercakap mengenainya di pelbagai landasan media.
Satu inisiatif teknologi penemuan itu oleh Naik, pengasas dan presiden IRF (Yayasan Penyelidikan Islam), telefon itu akan membantu pelaksanaan budaya Islam dalam kehidupan sehari-hari.
Peace Mobile disesuaikan sepenuhnya dengan aplikasi Islam yang sahih dan perisian serta membantu masyarakat Islam yang mengamalkannya terus berhubung dengan dunia Islam.
Naik berada di sini baru-baru ini bercakap dalam satu forum Ramadan dianjurkan Pusat Budaya Islam India (IICC).
Ulama berkenaan sentiasa menegaskan keperluan untuk kedua-dua pendidikan agama dan moden, menganggap kedua-duanya sebagai penting.
IRF adalah sebuah organisasi tanpa keuntungan yang memiliki saluran Peace TV, sebuah rangkaian televisyen satelit Islam yang baru-baru ini melebihi tontonan rekod global sebanyak 200 juta.
Okasha Mujahid, pengurus perniagaan antarabangsa di Darussalam, sebuah rumah penerbitan Islam berpusat di sini, mengalu-alukan telefon pintar itu dan berkata:
“Darussalam bersungguh-sungguh bekerja untuk menyebarkan kata-kata Islam menerusi penerbitannya. Peace Mobile boleh membantu lanjutan untuk ini.” - Agensi

**sumber http://www.bharian.com.my/bharian/articles/UlamaciptaaplikasitelefonpintarIslam/m/mArticle


Kumionline

Smartphone untuk umat Islam




RIYADH: Satu telefon pintar bercirikan Islam, “Peace Mobile” yang dilancarkan pada minggu terakhir Ramadan lalu, adalah satu aplikasi media berguna yang menggabungkan al-Quran dengan sains moden.
Telefon pintar itu dicipta Dr Zakir Naik, seorang penceramah umum Islam dan perbandingan agama terkenal di peringkat antarabangsa.
Permintaan untuk telefon bimbit Islam meningkat di kalangan masyarakat Islam di Arab Saudi.
Ribuan penduduk sudah membuat pesanan aplikasi itu secara online, sementara beratus-ratus yang lain bercakap mengenainya di pelbagai landasan media.
Satu inisiatif teknologi penemuan itu oleh Naik, pengasas dan presiden IRF (Yayasan Penyelidikan Islam), telefon itu akan membantu pelaksanaan budaya Islam dalam kehidupan sehari-hari.
Peace Mobile disesuaikan sepenuhnya dengan aplikasi Islam yang sahih dan perisian serta membantu masyarakat Islam yang mengamalkannya terus berhubung dengan dunia Islam.
Naik berada di sini baru-baru ini bercakap dalam satu forum Ramadan dianjurkan Pusat Budaya Islam India (IICC).
Ulama berkenaan sentiasa menegaskan keperluan untuk kedua-dua pendidikan agama dan moden, menganggap kedua-duanya sebagai penting.
IRF adalah sebuah organisasi tanpa keuntungan yang memiliki saluran Peace TV, sebuah rangkaian televisyen satelit Islam yang baru-baru ini melebihi tontonan rekod global sebanyak 200 juta.
Okasha Mujahid, pengurus perniagaan antarabangsa di Darussalam, sebuah rumah penerbitan Islam berpusat di sini, mengalu-alukan telefon pintar itu dan berkata:
“Darussalam bersungguh-sungguh bekerja untuk menyebarkan kata-kata Islam menerusi penerbitannya. Peace Mobile boleh membantu lanjutan untuk ini.” - Agensi

**sumber http://www.bharian.com.my/bharian/articles/UlamaciptaaplikasitelefonpintarIslam/m/mArticle


Kumionline

Saturday, August 10, 2013





TGV Cinemas Sdn Bhd akan melancarkan aplikasi tempahan tiket yang baru pada pertengahan Ogos, membolehkan pelanggan membuat tempahan tiket dalam talian menggunakan tablet atau telefon mudah alih.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Gerald Dibbayawan berkata, TGV Cinemas menerima cadangan daripada pelanggan supaya meningkatkan aplikasi penempahan tiketnya seiring dengan perkembangan teknologi.

“Pada pertengahan Ogos, kami akan melancarkan aplikasi tempahan tiket kami, jadi anda mempunyai pilihan.

“Saya berpendapat, pada masa depan, lebih ramai orang akan menggunakan (aplikasi) dalam talian dan mudah alih untuk mengakses pilihan tempahan tiket,” katanya.

Dibbayawan berkata, syarikat pawagam melihat trend di negara lain dan jelas sekali mereka berhubung dengan penonton mereka dan menyediakan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan.

Bercakap mengenai teknologi, Dibbayawan berkata, TGV Cinemas tidak menganggap pawagam lain sebagai pesaing sebenar tetapi iPad, sistem teater rumah dan alat teknologi lain sebenarnya bersaing dengan industri pawagam.

“Kami bersaing dengan masa orang ramai termasuk platform yang mereka menonton filem,” katanya dan menambah bahawa kebanyakan orang kini memiliki peranti canggih yang menawarkan kemudahan menonton filem dengan hanya satu klik.

Dibbayawan berkata, TGV Cinemas juga akan melancarkan laman web baru yang mempunyai reka bentuk responsif, dinaik taraf daripada sistem semasa di laman web yang membolehkan pelanggan membuat tempahan dalam talian dengan lebih pantas.

Mengenai masa depan, TGV Cinemas juga akan memberi tumpuan kepada pengalaman dan perkhidmatan pelanggan dengan memberi lebih perhatian kepada apa yang disampaikan syarikat, bermula dari kaunter jualan tiket sehingga ke dewan pawagam. - Bernama

** sumber http://www.sinarharian.com.my/mobile/tgv-lancar-aplikasi-web-baru-1.191146


Kumionline

Aplikasi terbaru dari TGV untuk pengguna tablet





TGV Cinemas Sdn Bhd akan melancarkan aplikasi tempahan tiket yang baru pada pertengahan Ogos, membolehkan pelanggan membuat tempahan tiket dalam talian menggunakan tablet atau telefon mudah alih.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Gerald Dibbayawan berkata, TGV Cinemas menerima cadangan daripada pelanggan supaya meningkatkan aplikasi penempahan tiketnya seiring dengan perkembangan teknologi.

“Pada pertengahan Ogos, kami akan melancarkan aplikasi tempahan tiket kami, jadi anda mempunyai pilihan.

“Saya berpendapat, pada masa depan, lebih ramai orang akan menggunakan (aplikasi) dalam talian dan mudah alih untuk mengakses pilihan tempahan tiket,” katanya.

Dibbayawan berkata, syarikat pawagam melihat trend di negara lain dan jelas sekali mereka berhubung dengan penonton mereka dan menyediakan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan.

Bercakap mengenai teknologi, Dibbayawan berkata, TGV Cinemas tidak menganggap pawagam lain sebagai pesaing sebenar tetapi iPad, sistem teater rumah dan alat teknologi lain sebenarnya bersaing dengan industri pawagam.

“Kami bersaing dengan masa orang ramai termasuk platform yang mereka menonton filem,” katanya dan menambah bahawa kebanyakan orang kini memiliki peranti canggih yang menawarkan kemudahan menonton filem dengan hanya satu klik.

Dibbayawan berkata, TGV Cinemas juga akan melancarkan laman web baru yang mempunyai reka bentuk responsif, dinaik taraf daripada sistem semasa di laman web yang membolehkan pelanggan membuat tempahan dalam talian dengan lebih pantas.

Mengenai masa depan, TGV Cinemas juga akan memberi tumpuan kepada pengalaman dan perkhidmatan pelanggan dengan memberi lebih perhatian kepada apa yang disampaikan syarikat, bermula dari kaunter jualan tiket sehingga ke dewan pawagam. - Bernama

** sumber http://www.sinarharian.com.my/mobile/tgv-lancar-aplikasi-web-baru-1.191146


Kumionline

Sunday, August 4, 2013




PETALING JAYA: Seorang pengguna telefon pintar telah berada di Timur Tengah selama 12 hari dan telah menerima satu 'kejutan' bil telefon berjumlah RM122,703 untuk khidmat 'data roaming'.

Satu lagi kes berlaku untuk perjalanan selama empat hari ke Singapura dan pengguna dikenakan caj sebanyak RM23,000 kerana memeriksa e-mel dalam tempoh tersebut.

Justeru, anda perlu berhati-hati dengan penggunaan telefon pintar.

Melayari Internet di telefon bimbit semasa di luar negara boleh menjadikan bil anda melambung tinggi.

Jika tidak berhati-hati, ia boleh berakhir dengan caj data yang dikenakan melebihi harga sebuah kereta.

Nama-nama besar juga tidak terkecuali berdepan situasi ini.

Seorang "mangsa" yang dikenakan caj yang tinggi adalah Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek, yang menerima 'bil kejutan' selepas perjalanan yang singkat ke Indonesia.

"Saya hanya menggunakan 'data roaming' selama beberapa minit sehingga akhir penginapan saya tetapi saya telah dikenakan bil sejumlah RM4,500 untuk itu," katanya kepada The Star.

Menurut Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM), aduan terhadap syarikat telekomunikasi meningkat dalam tempoh dua tahun lepas, dengan caj data mudah alih dan caj 'data roaming' menjadi rungutan utama.

Pengarah CFM Ahmad Izham Khairuddin menambah: "suatu ketika dulu aduan kebanyakannya mengenai liputan yang buruk, tetapi telah berubah sejak 2011."

CFM ditubuhkan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia pada tahun 2001.

Dalam kes yang melibatkan pengadu dengan bil berjumlah RM122,703, CFM menjadi pengantara dan pengguna telah diberi diskaun sebanyak 88 peratus, dengan rebat 10 peratus dan peraturan pembayaran separa.

Pengadu, bagaimanapun, masih belum bersetuju dengan penyelesaian tersebut.

Dalam kes lain, Sara Kamal (bukan nama sebenar), 45, mengadu bahawa dia telah dihantar bil berjumlah RM23,000 selepas menggunakan servis 'data roaming' selama empat hari semasa perjalanan urusan perniagaan ke Singapura pada tahun 2011.

"Saya terkejut apabila saya mendapat bil seperti itu kerana saya hanya memeriksa e-mel saya semasa makan tengah hari dan makan malam ketika berada di sana. Syarikat telekomunikasi berkata ia disebabkan data roaming saya sentiasa diaktifkan. Walaupun bil saya telah diselesaikan oleh syarikat, saya rasa ia sangat tidak patut," katanya.

Pusat Khidmat Aduan Pengguna Nasional (NCCC) juga telah menerima banyak aduan yang sama.

"Sejak bulan Januari, kami telah menerima kira-kira 300 aduan mengenai syarikat-syarikat telekomunikasi. Dua isu utama adalah pengguna tidak bersetuju dengan jumlah yang dikenakan dan dikenakan caj bagi servis yang mereka tidak langgan," kata Timbalan Pengarah NCCC, K. Ravin.

Ahmad Shabery mengingatkan syarikat-syarikat telekomunikasi supaya lebih bertanggungjawab dalam mengeluarkan bil.

"Ia tidak masuk akal apabila bil telefon dikenakan kos sebanyak itu. Syarikat-syarikat perlu lebih bertanggungjawab dalam meletakkan caj," katanya.

Sumber mstar online: http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=%2F2013%2F8%2F4%2Fmstar_berita%2F20130804100144&sec=mstar_berita

Kumionline

Caj Data Telefon Bimbit Boleh Cecah Ribuan Ringgit Jika Penggunaan Tidak Dipantau




PETALING JAYA: Seorang pengguna telefon pintar telah berada di Timur Tengah selama 12 hari dan telah menerima satu 'kejutan' bil telefon berjumlah RM122,703 untuk khidmat 'data roaming'.

Satu lagi kes berlaku untuk perjalanan selama empat hari ke Singapura dan pengguna dikenakan caj sebanyak RM23,000 kerana memeriksa e-mel dalam tempoh tersebut.

Justeru, anda perlu berhati-hati dengan penggunaan telefon pintar.

Melayari Internet di telefon bimbit semasa di luar negara boleh menjadikan bil anda melambung tinggi.

Jika tidak berhati-hati, ia boleh berakhir dengan caj data yang dikenakan melebihi harga sebuah kereta.

Nama-nama besar juga tidak terkecuali berdepan situasi ini.

Seorang "mangsa" yang dikenakan caj yang tinggi adalah Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek, yang menerima 'bil kejutan' selepas perjalanan yang singkat ke Indonesia.

"Saya hanya menggunakan 'data roaming' selama beberapa minit sehingga akhir penginapan saya tetapi saya telah dikenakan bil sejumlah RM4,500 untuk itu," katanya kepada The Star.

Menurut Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM), aduan terhadap syarikat telekomunikasi meningkat dalam tempoh dua tahun lepas, dengan caj data mudah alih dan caj 'data roaming' menjadi rungutan utama.

Pengarah CFM Ahmad Izham Khairuddin menambah: "suatu ketika dulu aduan kebanyakannya mengenai liputan yang buruk, tetapi telah berubah sejak 2011."

CFM ditubuhkan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia pada tahun 2001.

Dalam kes yang melibatkan pengadu dengan bil berjumlah RM122,703, CFM menjadi pengantara dan pengguna telah diberi diskaun sebanyak 88 peratus, dengan rebat 10 peratus dan peraturan pembayaran separa.

Pengadu, bagaimanapun, masih belum bersetuju dengan penyelesaian tersebut.

Dalam kes lain, Sara Kamal (bukan nama sebenar), 45, mengadu bahawa dia telah dihantar bil berjumlah RM23,000 selepas menggunakan servis 'data roaming' selama empat hari semasa perjalanan urusan perniagaan ke Singapura pada tahun 2011.

"Saya terkejut apabila saya mendapat bil seperti itu kerana saya hanya memeriksa e-mel saya semasa makan tengah hari dan makan malam ketika berada di sana. Syarikat telekomunikasi berkata ia disebabkan data roaming saya sentiasa diaktifkan. Walaupun bil saya telah diselesaikan oleh syarikat, saya rasa ia sangat tidak patut," katanya.

Pusat Khidmat Aduan Pengguna Nasional (NCCC) juga telah menerima banyak aduan yang sama.

"Sejak bulan Januari, kami telah menerima kira-kira 300 aduan mengenai syarikat-syarikat telekomunikasi. Dua isu utama adalah pengguna tidak bersetuju dengan jumlah yang dikenakan dan dikenakan caj bagi servis yang mereka tidak langgan," kata Timbalan Pengarah NCCC, K. Ravin.

Ahmad Shabery mengingatkan syarikat-syarikat telekomunikasi supaya lebih bertanggungjawab dalam mengeluarkan bil.

"Ia tidak masuk akal apabila bil telefon dikenakan kos sebanyak itu. Syarikat-syarikat perlu lebih bertanggungjawab dalam meletakkan caj," katanya.

Sumber mstar online: http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=%2F2013%2F8%2F4%2Fmstar_berita%2F20130804100144&sec=mstar_berita

Kumionline

Saturday, August 3, 2013





Las Vegas: Tiga penyelidik menunjukkan bagaimana sebuah pengecas boleh digunakan untuk menggodam iPhone atau iPad dalam masa tidak sampai 60 saat.
Pendedahan itu tentu membimbangkan pengguna iPhone dan iPad dan ditunjukkan dalam konvensyen tahunan Black Hat membabitkan 7,000 penggodam dan pakar keselamatan yang membincangkan teknik godam terbaru.
Penyelidik di Institut Teknologi Georgia, Billy Lau dan pelajar, Yeongjin Jang dan Chengyu Song menunjukkan bagaimana pengecas itu iaitu komputer mikro menggodam menggunakan perisian Linux Beagleboard.
Komputer mikro itu hampir sama dengan komputer mikro Raspberry Pi buatan United Kingdom yang boleh bertindak sebagai penggodam.
Kawasan terbuka
Alat pengecas boleh diletakkan di kawasan terbuka tanpa menimbulkan rasa syak wasangka mangsa.
Ketika menunjukkan caranya, penyelidik menggunakan Facebook app sebagai contoh bagaimana ia boleh digodam.
Apabila pengecas dihidupkan dan pengguna memasukkan kod PIN, pengecas secara diam-diam membuang Facebook app rasmi dan menggantikannya dengan sesuatu yang kelihatan hampir sama.
Penggantinya sebenarnya adalah satu virus dan apabila dilancarkan telefon atau tablet berkenaan mudah digodam.
Virus atau malware berkenaan boleh digunakan untuk mengambil kata kunci, mengakses nombor, mesej dan membuat panggilan.
Selesai masalah
Apple sudah mengeluarkan maklum balas kepada pendedahan itu dengan mengatakan ia akan mewujudkan aplikasi melawan virus itu menjelang musim bunga tahun ini.
Kami mengucapkan terima kasih kepada penyelidik terbabit atas pandangan mereka yang banyak membantu pihak kami, kata jurucakap Apple, Tom Neumayr.
Bagaimanapun, sebelum masalah itu selesai, semua iPhone dan iPad terdedah kepada serangan penggodam.
Pengecas itu digelar Mactan merujuk kepada labah-labah Southern black yang nama saintifiknya adalah Latrodectus mactans.


Kumionline

Hack iphone dalam 60 saat.





Las Vegas: Tiga penyelidik menunjukkan bagaimana sebuah pengecas boleh digunakan untuk menggodam iPhone atau iPad dalam masa tidak sampai 60 saat.
Pendedahan itu tentu membimbangkan pengguna iPhone dan iPad dan ditunjukkan dalam konvensyen tahunan Black Hat membabitkan 7,000 penggodam dan pakar keselamatan yang membincangkan teknik godam terbaru.
Penyelidik di Institut Teknologi Georgia, Billy Lau dan pelajar, Yeongjin Jang dan Chengyu Song menunjukkan bagaimana pengecas itu iaitu komputer mikro menggodam menggunakan perisian Linux Beagleboard.
Komputer mikro itu hampir sama dengan komputer mikro Raspberry Pi buatan United Kingdom yang boleh bertindak sebagai penggodam.
Kawasan terbuka
Alat pengecas boleh diletakkan di kawasan terbuka tanpa menimbulkan rasa syak wasangka mangsa.
Ketika menunjukkan caranya, penyelidik menggunakan Facebook app sebagai contoh bagaimana ia boleh digodam.
Apabila pengecas dihidupkan dan pengguna memasukkan kod PIN, pengecas secara diam-diam membuang Facebook app rasmi dan menggantikannya dengan sesuatu yang kelihatan hampir sama.
Penggantinya sebenarnya adalah satu virus dan apabila dilancarkan telefon atau tablet berkenaan mudah digodam.
Virus atau malware berkenaan boleh digunakan untuk mengambil kata kunci, mengakses nombor, mesej dan membuat panggilan.
Selesai masalah
Apple sudah mengeluarkan maklum balas kepada pendedahan itu dengan mengatakan ia akan mewujudkan aplikasi melawan virus itu menjelang musim bunga tahun ini.
Kami mengucapkan terima kasih kepada penyelidik terbabit atas pandangan mereka yang banyak membantu pihak kami, kata jurucakap Apple, Tom Neumayr.
Bagaimanapun, sebelum masalah itu selesai, semua iPhone dan iPad terdedah kepada serangan penggodam.
Pengecas itu digelar Mactan merujuk kepada labah-labah Southern black yang nama saintifiknya adalah Latrodectus mactans.


Kumionline

Sunday, July 28, 2013





Apple akan mengeluarkan peranti iphone harga murah ataupun dalam bahasa orang putih "low cost" camtu la. Tapi perkara ni belum sahih lagi hanya daripada info info yang tidak dapat disahkan oleh pihak Apple. Menarik juga bila ade iphone lite ni, tapi tidak pasti sejauh mana kemampuannya.

Maklumlah, anda juga pasti terfikir kalau dah low cost, tak kan la spesifikasi nak sama dengan Iphone 5. Phone ini juga mungkin akan diumumkan pada bulan september nanti bersama sama dengan keluaran iphone terbaru iaitu iphone 5s. Hmm kiranya ade 2 model la, iphone lite dan juga iphone 5s. Tapi yang menariknya pada iphone lite ni, dengar cerita la dia akan keluar dalam pelbagai versi warna. Ok sini aku sertakan sedikit gambar leak iphone lite dari china. Biase la assamble kan di china. Bukan iphone tiruan china ye. Tak sabar nak tunggu release.

Kumionline

Apple Iphone lite??





Apple akan mengeluarkan peranti iphone harga murah ataupun dalam bahasa orang putih "low cost" camtu la. Tapi perkara ni belum sahih lagi hanya daripada info info yang tidak dapat disahkan oleh pihak Apple. Menarik juga bila ade iphone lite ni, tapi tidak pasti sejauh mana kemampuannya.

Maklumlah, anda juga pasti terfikir kalau dah low cost, tak kan la spesifikasi nak sama dengan Iphone 5. Phone ini juga mungkin akan diumumkan pada bulan september nanti bersama sama dengan keluaran iphone terbaru iaitu iphone 5s. Hmm kiranya ade 2 model la, iphone lite dan juga iphone 5s. Tapi yang menariknya pada iphone lite ni, dengar cerita la dia akan keluar dalam pelbagai versi warna. Ok sini aku sertakan sedikit gambar leak iphone lite dari china. Biase la assamble kan di china. Bukan iphone tiruan china ye. Tak sabar nak tunggu release.

Kumionline



Phablet dengan dengan skrin yang ekstrem nampaknya bakal menjadi tren pada tahun ini. Hal ini merujuk pada kesediaan phablet baru yang menawarkan skrin berukuran 6 inci ke atas.
Terbaru adalah HTC yang dikhabarkan sedang dalam proses mengeluarkan phablet 6 inci yang diberi nama One Max. Kehadiran phablet berkenaan bakal memberikan saingan serius bagi Galaxy Note, seperti halnya HTC One yang menjadi saingan serius untuk Galaxy S4.
Phablet HTC One Max juga hadir dengan spesifikasi terkini dengan skrin full HD. Di bahagian dalamnya, phablet ini dikatakan bakal hadir dengan prosesor quad core Snapdragon 800 dengan kelajuan 2.3GHz.
Selanjutnya, HTC One Max ini juga dikhabarkan memiliki RAM kapasiti 2GB dengan pilihan memori dalaman 32GB dan 64GB. Sementara itu pada bahagian belakang terdapat bateri berkapasiti 3200 mAh.
Kumi

HTC One Max




Phablet dengan dengan skrin yang ekstrem nampaknya bakal menjadi tren pada tahun ini. Hal ini merujuk pada kesediaan phablet baru yang menawarkan skrin berukuran 6 inci ke atas.
Terbaru adalah HTC yang dikhabarkan sedang dalam proses mengeluarkan phablet 6 inci yang diberi nama One Max. Kehadiran phablet berkenaan bakal memberikan saingan serius bagi Galaxy Note, seperti halnya HTC One yang menjadi saingan serius untuk Galaxy S4.
Phablet HTC One Max juga hadir dengan spesifikasi terkini dengan skrin full HD. Di bahagian dalamnya, phablet ini dikatakan bakal hadir dengan prosesor quad core Snapdragon 800 dengan kelajuan 2.3GHz.
Selanjutnya, HTC One Max ini juga dikhabarkan memiliki RAM kapasiti 2GB dengan pilihan memori dalaman 32GB dan 64GB. Sementara itu pada bahagian belakang terdapat bateri berkapasiti 3200 mAh.
Kumi


Huawei, penyedia penyelesaian teknologi maklumat dan komunikasi global terkemuka yang berpangkalan di China, melancarkan Huawei Ascend P6, telefon pintar paling nipis di dunia, dalam pasaran Malaysia.
Ketua Kumpulan Perniagaan Pengguna Huawei Malaysia, Gary Xu, berkata Ascend P6 mempunyai ketebalan hanya 6.18 milimeter dan dilengkapi dengan pemprosesan 1.5GHz empat teras serta badan logam yang anggun.
Katanya, dengan paparan sel dalaman definisi tinggi 4.7 inci, Huawei Ascend P6 adalah telefon pintar yang tampil dengan pelbagai kelebihan.
“Meskipun kami sedang membina asas bagi jenama Huawei di Malaysia, kami tetap berbesar hati melihat sambutan positif terhadap produk kami oleh pengguna di sini.
“Pelancaran telefon pintar kebanggaan terbaru kami ini disifatkan sebagai tepat pada masanya dan ia melambangkan komitmen kami terhadap usaha mengembangkan jenama dan menambah penguasaan pasaran kami di negara ini,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di Kuala Lumpur, semalam.
Telefon pintar itu kini boleh didapati di seluruh negara menerusi pengedar yang sah dan harga jualannya adalah RM1,399. Ia didatangkan dalam pilihan warna hitam dan putih.
Antara ciri lain yang terdapat pada telefon pintar berkenaan termasuklah kamera hadapan lima mega piksel serta beroperasi dari sistem Android Jelly Bean 4.2.2.
Teknologi jimat kuasa
Selain itu, paparan antara muka Emotion turut dilengkapi dengan ciri QPC dan ADRX yang membolehkan teknologi penjimatan kuasa dan penggunaan optimum bateri untuk meningkatkan prestasi lebih 30 peratus berbanding telefon pintar dengan saiz yang sama.
Dari aspek pengalaman fotografi pula, telefon pintar itu dilengkapi dengan ciri pengecaman muka dan pengguna boleh mengambil gambar dalam ciri panorama.
Huawei Ascend P6 membolehkan pengguna menikmati keupayaan pandangan makro dari jarak empat sentimeter daripada kamera belakang lapan mega piksel.
Malah jurugambar amatur akan berasa seperti profesional dengan perisian IMAGESmart yang menyediakan fungsi kontras dan warna tambahan.
Pengguna telefon pintar berkenaan juga boleh memuat naik dan memuat turun program dengan kepantasan HSPA+ DL: kategori 14, 21 Mbit/s, UL: kategori 6, 5.76 Mbit/s, 3G WCDMA Radio Bearer UL/DL: 384 kbit/s.
Kumi

Huawei Ascend P6



Huawei, penyedia penyelesaian teknologi maklumat dan komunikasi global terkemuka yang berpangkalan di China, melancarkan Huawei Ascend P6, telefon pintar paling nipis di dunia, dalam pasaran Malaysia.
Ketua Kumpulan Perniagaan Pengguna Huawei Malaysia, Gary Xu, berkata Ascend P6 mempunyai ketebalan hanya 6.18 milimeter dan dilengkapi dengan pemprosesan 1.5GHz empat teras serta badan logam yang anggun.
Katanya, dengan paparan sel dalaman definisi tinggi 4.7 inci, Huawei Ascend P6 adalah telefon pintar yang tampil dengan pelbagai kelebihan.
“Meskipun kami sedang membina asas bagi jenama Huawei di Malaysia, kami tetap berbesar hati melihat sambutan positif terhadap produk kami oleh pengguna di sini.
“Pelancaran telefon pintar kebanggaan terbaru kami ini disifatkan sebagai tepat pada masanya dan ia melambangkan komitmen kami terhadap usaha mengembangkan jenama dan menambah penguasaan pasaran kami di negara ini,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di Kuala Lumpur, semalam.
Telefon pintar itu kini boleh didapati di seluruh negara menerusi pengedar yang sah dan harga jualannya adalah RM1,399. Ia didatangkan dalam pilihan warna hitam dan putih.
Antara ciri lain yang terdapat pada telefon pintar berkenaan termasuklah kamera hadapan lima mega piksel serta beroperasi dari sistem Android Jelly Bean 4.2.2.
Teknologi jimat kuasa
Selain itu, paparan antara muka Emotion turut dilengkapi dengan ciri QPC dan ADRX yang membolehkan teknologi penjimatan kuasa dan penggunaan optimum bateri untuk meningkatkan prestasi lebih 30 peratus berbanding telefon pintar dengan saiz yang sama.
Dari aspek pengalaman fotografi pula, telefon pintar itu dilengkapi dengan ciri pengecaman muka dan pengguna boleh mengambil gambar dalam ciri panorama.
Huawei Ascend P6 membolehkan pengguna menikmati keupayaan pandangan makro dari jarak empat sentimeter daripada kamera belakang lapan mega piksel.
Malah jurugambar amatur akan berasa seperti profesional dengan perisian IMAGESmart yang menyediakan fungsi kontras dan warna tambahan.
Pengguna telefon pintar berkenaan juga boleh memuat naik dan memuat turun program dengan kepantasan HSPA+ DL: kategori 14, 21 Mbit/s, UL: kategori 6, 5.76 Mbit/s, 3G WCDMA Radio Bearer UL/DL: 384 kbit/s.
Kumi